BIM 5D - az építőipar költség dimenziója

Pénzügyi tervezés

A BIM-modellből kimutatható mennyiségi értékeket alapul véve dinamikus költségbecslés készíthető, amely jelentősen gyorsabb és pontosabb mód a hagyományos megközelítésnél. A költségbecslés pontossága arányos a BIM-modell részletességével: a tervezés korai fázisaiban inkább az egyszerűsített modellelemek felületi és térfogati adatait alapul véve, míg a kiviteli tervek kidolgozásakor már az épületszerkezeti összetevők pontos értékeinek kigyűjtésével határozható meg egy-egy tétel mennyisége.

A BIM-modellből származtatott mennyiségeket elsősorban objektumalapú tételekhez célszerű rendelni, melyeknek minden, az adott objektum előállításához szükséges munkafolyamatra és anyagfelhasználásra vonatkozó költséget tartalmazniuk kell (Pl: 3D-s vasbeton oszlophoz rendelem a komplex vasbeton előállítási költségét, benne zsalu bérlésétől, az ott dolgozók bérén át a beton szállítás áráig). Előbbiekből következik, hogy a modell részletességének megfelelően többszintű tételstruktúra kialakítása szükséges, amely a magasabb szinteken összevontan tartalmazza az elemi költségeket.

A tételstruktúra tartalmazza a költségket/árakat, amelyet az összehasonlíthatóság miatt érdemes egységes klasszifikációs rendszert alkalmazni. A nemzetközi gyakorlatban számos rendszer ismert (Uniformat standard, Masterformat standard, Uniclass, Omniclass), de nincs szabványosítva épületelemklasszifikációs rendszer, illetve hiányzik a kellő gyakorlat.

Ha BIM 5D-t alkalmazó cégek (esetleg projektek) kezdetekor kialakítják:

 • saját tételstrúkturájukat a nemzetközi gyakorlat alapján,
 • a strukturát feltöltik publikus adatbázisok és saját információk alapján árakkal és költségekkel, illetve
 • a kapott 3D-s modell tartalmazza a szükséges mennyiségi adatokat.

az építési projekt költségvetés(becslés) folyamata pontosabb és második alkalomtól sokkal gyorsabb lesz az előállítás, módosítás.

BIM 5D - az építőipar költség dimenziója. Költségbecslés és költségvetés készítés BIM információk alapján

Pénzügyi követés, teljesítésigazolás

Ha elkészült a projekt költségvetésünk és BIM 4D-ben követésre kerül az elvégzett munka, akkor azonnal információt nyerhetünk költségeinkről, illetve várható bevételeinkről, de talán ennél is fontosabb, alapja lesz az elszámolásoknak.

A teljesítésigazolás alapja két információ (mennyiség*ár):

 • A BIM 4D-s funkció során a projekt követéssel nyert információ, amely megmondja, hogy az elszámolás napján mekkora mennyiség készült el az adott tételből.
 • A költségvetés ár információja, amely választ ad a szorzási művelet egységárára.

Természetesen nem elég a két értéket összeszorozni, azokat bizonyos szempontok szerint korrigálni kell (pl. visszatartás), de ezeket a rendszereknek kezelniük kell. Szintén alkalmasnak kell lennie a rendszernek, hogy egy helyen kezelje a fővállalkozó, megrendelő felé történő teljesítés igazolásának előállítását és alvállalkozó- fővállalkozó viszonyban keletkező kimutatás elkészítését.

BIM 5D - az építőipar költség dimenziója: teljesítés igazolás

Projekt kontroll

BIM 5D - az építőipar költség dimenziója: Projekt kontroll

Az eddigi befektetések elsősorban a projektkontroll alatt hozzák el a gazdaságosságot. Számos módon és információval szolgálhat a BIM 5D modell a projektgazdák, menedzserek számára.

 • A teljesítésigazolási információk és tervadatok összevetése alapján azonnal látható válik projekt büdzsé állása.
 • Különböző indexek képezhetők, amelyek közül talán a legismertebb a CPI és SPI, amelyek egyszerű, de mégis hasznos visszajelezést adnak a pénzügyi és időbeli megfelelésre.
 • A menedzserek számára különböző tartalmű műszerfal alakítható ki, ahol a projekt kritikus pontjairól kaphat visszajelzést az érintett, lehetőséget adva az azonnali beavatkozásra.
 • A 3D-s modellel való összefüggés pedig lehetőséget ad a pénzügyi megvalósulás szimulációjára, tovább javítva a cashflow tervezést.

A fentiek koncepcionális és operatív kialakítása sokszor meghaladja a felhasználók tudását, a dobozos megoldások pedig nem jelentenek segítséget. Megfelelő BIM, építőipari, közgazdasági és informatikai tudás szükséges ezek kiépítésre, optimalizálásra.

Miért mi?

A K-ép Stúdió portfóliója és közel 30 éves tapasztalata egyedülálló tudásbázist kínál partnereinknek:

 • Cégünk nem csak tervezőszoftvert, kivitelezés támogató megoldást, üzemeltetési programot kínál, hanem az épület teljes életciklusára van megoldása.
 • Részt vett számos óriás projektben tanácsadóként, beszállítóként, így a piacon egyedülállóan komplex rálátása van az építőipari folyamatokra a koncepció készítéstől a lebontásig.
 • A digitális átállás élharcosa, a cég vezetője a Magyar Építéstechnika digitális átállás rovatát szerkeszti.
 • Széles szakmai beágyazottsága és kiterjedt üzleti kapcsolatai miatt, minden megbízásra a lehető legjobb csapatot tudja összeállítani.
 • Több mint negyedszázad pénzügyi eredményei bizonyítják a cég stabilitását.
Bemutatókérő
BIM 5D - az építőipar költség dimenziója. K-ép Stúdió rendelkezik a fenti sokirányú tudással