Tervezés támogató szoftverek

A K-ép Stúdió már 30 éve foglalkozik építőipari tervező szoftverekkel, portfoliójában számos termék található meg a területről. Természetesen nem minden tervező program rendelkezik a BIM-hez szűkséges tudással, ezért folyamatosan kutatjuk a piacot megfeleő árú és hatékonyságú termék iránt. Néhány termék a mostani kinálatból:

 • Dlubal végeselem program, amely több BIM építészeti és szerkezet tervezői programmal átjárható.
 • Cadprofi programcsomag, amely elsősorban 2D-s megoldás minden DWG alapú tervező programhoz, mégis képes IFC állomány eéőűllításra.
 • GstarCAD és GstarCAD Architecture, amely már tud IFC állományt előállítani, de építészeti funkciók terén még ez csak rész megoldás
 • A Geotechnika területén a Dc-software ad lehetőséget az alapozás elemezésekor BIM kompatibilitásra.

Előkészítés alatt van egy komplex BIM alapú tervező program forgalmazása, amely minden magasépítési tervezőkenk nyújt megoldást, még a elektromos tervek is készülhetnek BIM-ben.

BIM építőipari szoftver, a tervezés támogatása

Kivitelezést támogató szoftverek

Az építési fázis, ahol leginkább apró pénzre váltható a BIM-ben való befektetés, tehát itt kicsi, nagy megoldás is hasznos lehet. A cég több megoldást tesztel, 2 céggel van megállapodása

 • A Bexel Manager egy rendkívűl szerte ágazó program, amely mind a tervezői munkát (3D), mind a projekt menedzsmentet (4d), mind a költségek menedzselését (5D) támogatja, sőt megoldása van a létesítménygazdálkodsára is. A program képes nagy BIM modelleket jól, felhasználó barát módon kezelni.
 • Az STR Vision CPM egy komplex építőipari program, amely képes BIM modellel együttműködni, de használható hagyományos módon is. Nagyon erős a költségvetés része, 30 éves tapasztalat alapján rendkívül kifinomult módon lehet költségbecslést, ajánlatot készíteni.

További megoldásokat, ingyenes alkalmazáskoat tudunk a figyelmükbe ajánlani a fenti 2 szuper megoldáson túl.

BIM építőipari szoftverek projekt menedzsmentre

Létesítménygazdálkodás

BIM építőipari szoftverek, létesítménygazdálkodás (CAFM)

A létesítménygazdálkodást támogató szoftvereket hívjuk CAFM-nek és CAFM rendszerek BIM kompatibiltása nem jól definiált. Általános elvárás, hogy a 3D modellt tudja fogadni a program (IFC kompatibiltás), de ezen túl az elvárt funkciók nem meghatározzottak, most találják ki a fejlesztők, ülnek le a szabvány testületek.

Optimális megoldásnak azt a CAFM-t tartjuk, amely

 • , amely egységesített adatbázissal rendelkezik, de ehhez hiányzik a szabvány
 • , amely egy fenntartható 3D-s modellből veszi az alapadatokat, ahhoz rendeli az eseményeket (új LOD és LOI definició kellene)
 • , amely hatósági és egyéb dokumentumok kezelésre egységes megoldást nyújt (legyen az csak egy sima PDF/A)
 • , amely vállalat egyéb funkciói felé egységes felület (API) biztosít
 • , amely a létesítmény gazdálkodás alapfunkcióra (karbantartás, energia gazdálkodás) egységes felületet nyújt

Természetesen ilyen nincs, csak ilyen irányokba tartó szoftverek. Cégünk 25 év tapasztalata és világpiac ismerete alapján tud segíteni a kiválasztásban, bevezetésben, esetleg fejlesztésben. De itt ne várjanak egy megoldást.

Integráció

Mivel legalább a fenti 3 gomboc 3 megoldás, de gyakorlatban sokkal több, ráadásul az alvállakozókat és egyéb partnereket is figyelmeb kell venni, ezért integráció kulcskérdés. Amiben tudunk segíteni:

 • Formátum kompatibiltási problémálk megoldása, régi verzió konvertálása újjá, nem IFC fájlból IFC készítés.
 • A szoftveres megoldások API-ja segítségével interfészek készítése
 • Az integráció koncepciójának és protokolljának kidolgozása
BIM építőipari szoftverek, integráció