Projekt tervezés

Az építőipari tevékenység projekt alapú, ahol a projekt különböző feladatait ütemeznünk kell, a szükséges erőforrásokat meg kell határozni, ki kell jelölni a kritikus utat. A szakemberek eddig is használtak kisebb-nagyobb projekt tervező rendszereket, de nem, vagy csak részben kapcsolódott hozzá a tervezési információ.


A BIM 4D lehetőséget ad, hogy a projekt feladatokat megvalósítási logika szerint ütemezzük, egyes feladatokhoz hozzákapcsoljuk a BIM 3D elemünket, az ott meghatározott információkat (végrehajtási idő) felhasználjuk a terv optimalizálásakor. A projekt ütemterven túl eredmény egy 3D-s szimuláció, ahol óráról-órára látszik mi fog elkészülni.


A feladatokhoz erőforrásokat (emberi és eszköz) rendelhetünk, ezeket különböző szempontok szerint optimalizálhatjuk. A berendezések, építőanyagok és emberi erőforrások beszerzése jól tervezhetővé válik, a tervezési információk integráltan kapcsolódnak a folyamathoz. Nő a hatékonyság, csökken a hibás információból eredő kár.

BIM 4D az épület idő dimenziója. Projekt tervezés, ütemezés

Szimuláció

A BIM 3D modellnek egyik legnagyobb előnye, hogy virtuális körülmények között lehet számos dolgot szimulálni, amely valós körülmények között nagyon drága és időigényes feladat:

 • Lehetőség van egyes szakágak építési területfoglalásainak szimulációjára, hogy az egymás akadályozása minimális legyen.
 • Lehetőség van az építőipari gépek mozgásának szimulálására, így a toronydaru szabadáságfokát napról-napra szimulálhatjuk, majd a valós életben e szerint beállíthatjuk.
 • Lehetőség van az építőanyag, depóniák térbeli szimulációjára, így a lehető legjobb módon szervezhető meg az anyagok tárolása.

A különböző programok sok féle lehetőséget rejtenek, napról-napra újabb és újabb lehetőségek teremtődnek, melyekben K-ép Stúdió megpróbál naprakész információkkal szolgálni a felhasználóknak.

Projekt követés

BIM 4D az épület idő dimenziója. Projekt követés

Természetesen a BIM 4D igazi hasznát az jelenti, hogy ütemezett tervünk alapján tudjuk követni hol tart az építkezés, azonnal be tudnk avatkozni. Ha ezt BIM modellel együtt teszük, akkor a tevékenység, vagy tevékenységcsoporthoz tartozó egyéb információk is rendelkezésre állnak, így számos segítséget kap a felhasználó:

 • 3D-ben megjeleníthetők azon elemek, amelyek érintettek az adott munkavégzésben, így egyértelművé válik mi lett elvégezve.
 • Az érintettek a virtuális valóságban is látni fogják az épület készültségét.
 • A lemaradások kezelése szimulálható, megkeresehető a legjobb megoldás.
 • A beszerzési ár és egyéb BIM adatok alapján naprakészen elemezhetők a kockázatok.
 • Naplózhatók a történesek, amelyek a BIM modell elemeihez köthetők, így a későbbi vitákban egyértelmű helyzet teremtődik.

A projektkövetés egyik speciális felhasználása, amikor a tervezett modell elemet és a valóságot hasonlítjuk össze egy takarási művelet előtt. Ehhez használhatunk lézerszeknnelt pontfelhőt, fotók alapján képzett modellt, de akár hagyományos felmérés információit is.

A projektkövetés egyik legfontosabb célja az elszámolások mennyiségi megalapozása, akár a fővállalkozónak a megrendelő felé, akár a fővállalkozó- alvállalkozó viszonyában. De ez már átvezet a BIM 5D világába.

Miért mi?

A K-ép Stúdió portfóliója és közel 30 éves tapasztalata egyedülálló tudásbázist kínál partnereinknek:

 • Cégünk nem csak tervezőszoftvert, kivitelezés támogató megoldást, üzemeltetési programot kínál, hanem az épület teljes életciklusára van megoldása.
 • Részt vett számos óriás projektben tanácsadóként, beszállítóként, így a piacon egyedülállóan komplex rálátása van az építőipari folyamatokra a koncepció készítéstől a lebontásig.
 • A digitális átállás élharcosa, a cég vezetője a Magyar Építéstechnika digitális átállás rovatát szerkeszti.
 • Széles szakmai beágyazottsága és kiterjedt üzleti kapcsolatai miatt, minden megbízásra a lehető legjobb csapatot tudja összeállítani.
 • Több mint negyedszázad pénzügyi eredményei bizonyítják a cég stabilitását.
Bemutatókérő
BIM 4D az épület idő dimenziója. K-ép Stúdió segít a legjobb megoldás megtalálásában.